Wielkopolski wie, jaki jest idealny przepis

Sałatka z krewetkowym majonezem

Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 3-5
Składniki:
  • 10 surowych krewetek razem ze skorupkami
  • 1 awokado
  • 10 kolorowych pomidorków koktailowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka Oleju Wielkopolskiego
  • natka pietruszki
  • garść sałaty lodowej
Majonez krewetkowy:
  • 200 ml Oleju Wielkopolskiego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z 1 cytryny
Przygotowanie
  1. Zacznij od obrania krewetek. Wyrzuć głowy, ale zostaw pancerze.
  2. W rondelku przysmaż bez użycia tłuszczu pancerze krewetek, a po około 3-4 minutach zalej je Olejem Wielkopolskim i gotuj około 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie odstaw olej do ostudzenia i przelej go przez sitko.
  3. Czosnek posiekaj bardzo drobno, a na patelni rozgrzej łyżkę Oleju Wielkopolskiego.
  4. Na patelnię wrzuć krewetki i smaż je około 1 minuty z jednej strony aż się ładnie zarumienią.
  5. Obróć je na drugą stronę i dodaj czosnek. smaż około 1 minuty, po tym czasie potrząśnij patelnią.
  6. Dodaj sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki.
  7. Awokado przekrój na pół. Pozbądź się pestki oraz obierz je ze skórki. Pokrój w paski.
  8. W misce połącz żółtka, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Cały czas ubijając dodawaj małym strumieniem Olej Wielkopolski. Po chwili powinna się stworzyć gęsta konsystencja majonezu.
  9. Pomieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj ją razem z majonezem krewetkowym.
powrót