Sałatka z krewetkowym majonezem
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 3-5
Składniki:
- 10 surowych krewetek razem ze skorupkami
- 1 awokado
- 10 kolorowych pomidorków koktailowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka Oleju Wielkopolskiego
- natka pietruszki
- garść sałaty lodowej
Majonez krewetkowy:
- 200 ml Oleju Wielkopolskiego
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie
- Zacznij od obrania krewetek. Wyrzuć głowy, ale zostaw pancerze.
- W rondelku przysmaż bez użycia tłuszczu pancerze krewetek, a po około 3-4 minutach zalej je Olejem Wielkopolskim i gotuj około 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie odstaw olej do ostudzenia i przelej go przez sitko.
- Czosnek posiekaj bardzo drobno, a na patelni rozgrzej łyżkę Oleju Wielkopolskiego.
- Na patelnię wrzuć krewetki i smaż je około 1 minuty z jednej strony aż się ładnie zarumienią.
- Obróć je na drugą stronę i dodaj czosnek. smaż około 1 minuty, po tym czasie potrząśnij patelnią.
- Dodaj sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Awokado przekrój na pół. Pozbądź się pestki oraz obierz je ze skórki. Pokrój w paski.
- W misce połącz żółtka, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Cały czas ubijając dodawaj małym strumieniem Olej Wielkopolski. Po chwili powinna się stworzyć gęsta konsystencja majonezu.
- Pomieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj ją razem z majonezem krewetkowym.