Polędwiczka w jabłkach z cydrem
Czas przygotowania: 40 min.
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 kwaśne jabłka
- 100 ml cydru
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego
Przygotowanie
- Polędwiczkę oczyść z błon. Na patelni rozgrzej Olej Wielkopolski, a następnie zacznij smażyć polędwiczkę.
- Smaż z każdej strony do mocnego przyrumienienia (spowoduje to zamknięcie porów w mięsie, przez co będzie bardziej soczyste).
- Szalotkę pokrój w grubsze piórka, a jabłka w średniej wielkości kostkę. Gdy polędwiczka będzie gotowa, dodaj do niej szalotkę oraz jabłka i smaż przez około 2 minuty.
- Po tym czasie dolej cydr, dodaj majeranek, sól, pieprz i duś wszystko pod przykryciem przez około 10 – 12 minut.
- Pokrój polędwiczkę na plastry i podawaj z jabłkami.