Wielkopolski wie, jaki jest idealny przepis

Polędwiczka w jabłkach z cydrem

Czas przygotowania: 40 min.
Ilość porcji: 3
Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 kwaśne jabłka
  • 100 ml cydru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego
Przygotowanie
  1. Polędwiczkę oczyść z błon. Na patelni rozgrzej Olej Wielkopolski, a następnie zacznij smażyć polędwiczkę.
  2. Smaż z każdej strony do mocnego przyrumienienia (spowoduje to zamknięcie porów w mięsie, przez co będzie bardziej soczyste).
  3. Szalotkę pokrój w grubsze piórka, a jabłka w średniej wielkości kostkę. Gdy polędwiczka będzie gotowa, dodaj do niej szalotkę oraz jabłka i smaż przez około 2 minuty.
  4. Po tym czasie dolej cydr, dodaj majeranek, sól, pieprz i duś wszystko pod przykryciem przez około 10 – 12 minut.
  5. Pokrój polędwiczkę na plastry i podawaj z jabłkami.
powrót