Pieczony pstrąg z ziołami
Czas przygotowania: 50 min.
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
- 1 pstrąg w całości (wypatroszony)
- 3 łyżki Oleju Wielkopolskiego
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1/2 pęczka mięty
- 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
- Pstrąga umyj, wysusz, skrop sokiem z cytryny i Olejem Wielkopolskim (również wewnątrz) oraz oprósz solą i pieprzem. Do środka włóż plasterki cytryny, nieobrane ząbki czosnku oraz zioła.
- Tak przygotowaną rybę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
- Po tym czasie ryba będzie gotowa do spożycia.