Wielkopolski wie, jaki jest idealny przepis

Pieczony pstrąg z ziołami

Czas przygotowania: 50 min.
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
  • 1 pstrąg w całości (wypatroszony)
  • 3 łyżki Oleju Wielkopolskiego
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka mięty
  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
  2. Pstrąga umyj, wysusz, skrop sokiem z cytryny i Olejem Wielkopolskim (również wewnątrz) oraz oprósz solą i pieprzem. Do środka włóż plasterki cytryny, nieobrane ząbki czosnku oraz zioła.
  3. Tak przygotowaną rybę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
  4. Po tym czasie ryba będzie gotowa do spożycia.
powrót