Wielkopolski wie, jaki jest idealny przepis

Krem pietruszkowy z gorgonzolą

Czas przygotowania: 40 min.

Ilość porcji: 2-3
Składniki:
  • 700 g korzenia pietruszki
  • 1 duży batat
  • pęczek koperku
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 80 g gorgonzoli
  • 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Przygotowanie
  1. Pietruszkę oraz batata obierz i pokrój w kostkę.
  2. Wrzuć warzywa do garnka, zalej bulionem warzywnym i gotuj do czasu, aż bataty zmiękną (około 20-25 minut).
  3. Tak przygotowane warzywa zblenduj razem z bulionem na gładki krem.
  4. Gdy krem jest jeszcze ciepły, dodaj do niego gorgonzolę, Olej Wielkopolski oraz sok z cytryny.
  5. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż do rozpuszczenia się sera (możesz wspomóc się blenderem).
  6. Dopraw zupę solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na koniec dodaj posiekany koperek.
powrót