Krem pietruszkowy z gorgonzolą
Czas przygotowania: 40 min.
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
- 700 g korzenia pietruszki
- 1 duży batat
- pęczek koperku
- 1 l wywaru warzywnego
- 80 g gorgonzoli
- 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- Pietruszkę oraz batata obierz i pokrój w kostkę.
- Wrzuć warzywa do garnka, zalej bulionem warzywnym i gotuj do czasu, aż bataty zmiękną (około 20-25 minut).
- Tak przygotowane warzywa zblenduj razem z bulionem na gładki krem.
- Gdy krem jest jeszcze ciepły, dodaj do niego gorgonzolę, Olej Wielkopolski oraz sok z cytryny.
- Wymieszaj wszystko dokładnie, aż do rozpuszczenia się sera (możesz wspomóc się blenderem).
- Dopraw zupę solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na koniec dodaj posiekany koperek.