Kotleciki gryczano-groszkowe
Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 1/2 szklanki mączki grochowej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego do smażenia
Przygotowanie
- Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w dwóch szklankach wody, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
- Dodajemy jajko, mączkę grochową, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Zwilżonymi dłońmi formujemy małe okrągłe kotleciki.
- Kotleciki smażymy na rozgrzanym Oleju Wielkopolskim przez około 2-3 minuty z każdej strony.
- Usmażone układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podajemy z dowolną surówką lub z kefirem.