Wielkopolski wie, jaki jest idealny przepis

Kotleciki gryczano-groszkowe

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 3
Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 1/2 szklanki mączki grochowej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego do smażenia
Przygotowanie
  1. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w dwóch szklankach wody, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Dodajemy jajko, mączkę grochową, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
  3. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe okrągłe kotleciki.
  4. Kotleciki smażymy na rozgrzanym Oleju Wielkopolskim przez około 2-3 minuty z każdej strony.
  5. Usmażone układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Podajemy z dowolną surówką lub z kefirem.
powrót