Wielkopolski wie, jaki jest idealny przepis

Dorsz w oleju z cytrusami i anyżem

Czas przygotowania: 40 min.

Ilość porcji: 3-4
Składniki:
  • 1 polędwica z dorsza
  • 3 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 1 czerwony grapefruit
  • 10 łyżek Oleju Wielkopolskiego
  • 5 łyżek białego wina
  • sól
  • pieprz
  • gwiazdki anyżu
Przygotowanie
  1. Polędwicę z dorsza pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cytrusy obierz ze skórki, a następnie pokrój na plastry. Każdy z nich podziel na cztery części.
  3. Zagotuj w rondlu Olej Wielkopolski, wino, anyż i sok z jednej cytryny.
  4. Po zagotowaniu zdejmij rondel z ognia i włóż kawałki dorsza na około 6-7 minut.
  5. Po tym czasie danie będzie gotowe.
  6. Podawaj z ulubioną sałatą.
powrót