Wielkopolski wie, jaki jest idealny przepis

Ciasto marchewkowe z kremem karmelowym

Czas przygotowania: 60 min.
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka startego drobno słonecznika
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka startej marchwi wyciśniętej z soku
  • ½ szklanki Oleju Wielkopolskiego
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
KREM
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietanki 30 %
  • 400 g serka mascarpone
Przygotowanie
  1. Jajka ubijaj z cukrem przez 5 minut, aż podwoją objętość.
  2. Dodaj roztopione masło oraz mleko i wymieszaj.
  3. W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i kardamon.
  4. Połącz składniki mokre i suche, oraz dodaj skórkę z pomarańczy i marchewkę.
  5. Przełóż wszystko na blaszkę do pieczenia (może być tortownica).
  6. Piecz wszystko w 180° C przez 35-40 minut.
  7. W garnku rozpuść cukier, następnie dodawaj po kawałeczku masło oraz śmietankę.
  8. Na koniec dodawaj po łyżce serka mascarpone i dokładnie mieszaj.
  9. Odstaw krem do lodówki do czasu, aż zgęstnieje.
  10. Ciasto przekrój na pół, a następnie przełóż jedną porcję połową kremu.
  11. Połóż drugi blat ciasta, ponownie smarując kremem.
  12. Na wierzchu posyp orzechami włoskimi oraz listkami mięty.
powrót