Ciasto marchewkowe z kremem karmelowym
Czas przygotowania: 60 min.
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka startego drobno słonecznika
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka startej marchwi wyciśniętej z soku
- ½ szklanki Oleju Wielkopolskiego
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka kardamonu
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
KREM
- 100 g cukru
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki śmietanki 30 %
- 400 g serka mascarpone
Przygotowanie
- Jajka ubijaj z cukrem przez 5 minut, aż podwoją objętość.
- Dodaj roztopione masło oraz mleko i wymieszaj.
- W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i kardamon.
- Połącz składniki mokre i suche, oraz dodaj skórkę z pomarańczy i marchewkę.
- Przełóż wszystko na blaszkę do pieczenia (może być tortownica).
- Piecz wszystko w 180° C przez 35-40 minut.
- W garnku rozpuść cukier, następnie dodawaj po kawałeczku masło oraz śmietankę.
- Na koniec dodawaj po łyżce serka mascarpone i dokładnie mieszaj.
- Odstaw krem do lodówki do czasu, aż zgęstnieje.
- Ciasto przekrój na pół, a następnie przełóż jedną porcję połową kremu.
- Połóż drugi blat ciasta, ponownie smarując kremem.
- Na wierzchu posyp orzechami włoskimi oraz listkami mięty.