Przepisy

Zapraszamy do zapoznania się z naszą bazą wspaniałych przepisów, w której zgromadziliśmy przy współpracy naszego eksperta - Pana Piotra Adamczewskiego - wiele ciekawych propozycji, które zaspokoją najbardziej wymagające podniebienia.


Zdjęcie potrawy

Rogale drożdżowe

Kategoria: Smacznie i zdrowo, Rodzaj potrawy: Desery i ciasta

Składniki:

2,5 szklanki mąki, 1,5 kostki masła lub margaryny, 3 łyżki gęstej śmietany, 5 dag drożdży, 2 jajka, 2-3 łyżki cukru lub cukru pudru, szczypta soli, otarta skórka cytrynowa lub cukier czy olejek wanilinowy.
Do nadziewania rogali: 10 dag rodzynek,5 dag siekanych migdałów, smażona skórka pomarańczowa lub 2-3 łyżki dżemu pomarańczowego.
Do smarowania rogali: 1 jajo.
Do wysmarowania blaszki: olej Wielkopolski

Przygotowanie:

Rozmieszać drożdże ze śmietaną, dodać mąkę, masło, jaja, cukier i sól, wyrobić zagniatając rękami. Odkrawać po kawałku ciasta, rozwałkowywać na cienki placek(grubości ok.1/2 cm) o średnicy ok.25-30 cm, kroić jak tort na 4-6 kawałków. U najszerszego brzegu układać po łyżce mieszanki rodzynek, migdałów i skórki lub dżemu. Zwijać zaczynając od tej właśnie strony. Po zwinięciu nadać kształt rogala zawijając cienkie brzegi. Układać rogale na wysmarowanej tłuszczem blaszce zostawiając tyle miejsca, aby po wyrośnięciu nie pozlepiały się. Kiedy po mniej więcej 30 minutach dobrze podrosną, posmarować ostrożnie wierzchy rozbitym dobrze jajkiem (robimy to przy pomocy miękkiego pędzelka).
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 - 200 st C  aż uzyskają piękny, jasnobrązowy kolor.

powrót

Olej Wielkopolski to wysokiej jakości olej rzepakowy, który doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, sałatek, sosów a nawet ciast i deserów. Delikatny i neutralny smak Oleju Wielkopolskiego wydobywa z potraw to co najlepsze. Na stronie internetowej można znaleźć przepisy kulinarne przygotowane przez kulinarnego eksperta.
Olej Wielkopolski © 2014, Wszystkie prawa zastrzeżone